21 July 2013

ikan 3 rasa ohsem

tadi pukul 4.30pm ayan sound suruh keluarkan ikan dari freezer.. bila tanye ikan ape.. dia cakap ikan ape-ape lah.. nampak ikan merah yang mak dah potong2 dan asingkan... sebab fikir mak nak goreng kuetiau.. so amik la plastik yang ade dua keping isi ikan merah tu... dalam hati agak2 macam cukup kot.. hahha tibe2 teringin nak masak ikan 3 rasa....

kat umah nie biasanya kalau 3 rasa mesti jadi macam sweet sour... dan kuah mencair je... tak best langsung... haahhaha... so rasa macam nak buat kelainan sket...

ikan slalu perap garam kunyit lada hitam... perap lain sket sebelum goreng...

kat bawah nie resipi sebagai rujukan di masa akan datang... sorrry gambo pun takde sebab tak sangka jadi sedap sangat...

IKAN 3 RASA OHSEM

bahan2 A

2 keping ikan merah (dah cuci keringkan dengan tuala dapur)

blend kering :
3 sdb breadcrumbs
1 sdb mumbung tepung jagung
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdt garam
1 sdt lada hitam kasar
1/2 sdt onion powder
1/2 sdt garlic powder

*perap ikan dengan bahan2 blend kering nie..
*masukkan dalam peti ais (bukan freezer!) sebelum di goreng
*goreng sehingga kekuningan

bahan2 B (kuah)

1 labu bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah
5 biji cili api
2 batang serai dititik
4 helai daun limau purut
1/2 kiub ikan bilis
5 - 6 bij tomato ceri / sebiji tomato bulat (di dadu)
2 sdb sos cili thai
1 sdb sos tomato
1 sdt serbuk lada hitam
1 labu bawang besar di hiris bulat

blend bawang putih dan halia dgn sedikit air. ketepikan.. dalam blender yg sama (tak yah cuci) blend cili merah dan cili api..
panaskan minyak. tumis bawang putih + halia,serai dan daun limau purut sehingga wangi. masukkan cili kisar dan tumis sampai terbit minyak.. masukkan kiub ikan bilis dan sedikit air. masukkan tomato, sos cili dan sos tomato. biarkan sehingga mendidih. masukkan lada hitam dan sedikit gula. sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar. boleh jugak kalau nak masukkan nenas.



0 comments:

Post a Comment