01 January 2012

taca can cook :: cheesecake tips! ::

i know most of us looovesss cheesecake! dan ramai yang anggap cheesecake atau kek keju adalah sangat rumit untuk dibuat.. tapi pada pendapat saya, cheesecake adalah dessert yang paling mudah nak dibuat dan orang kata failproof jika anda ikut tips2 yang akan saya senaraikan dibawah ini.. tips2 ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri dalam membuat cheesecake~

1. pertama sekali ialah base.. base cheesecake ini pelbagai.. ada yang gunakan kek / sponge kek, ada yang gunakan graham/ digestive biscuits yang di hancurkan (cookie crumb style) .. dan ada jugak yang buat sebiji cookies yg besar untuk dijadikan alas pada cheesecake nie.. tapi pada saya base yang paling versatile serta mudah untuk disediakan ialah cookie crumb style.. caranya mudah.. hancurkan apa2 jenis biskut ,selalunya digestive cookies/ biskut marie / oreo adalah pilihan terbaik untuk buat base.. ada juga yang menggunakan biskut halia sebagai base.. dan campurkan dengan mentega yang telah dicairkan.. ratio 2:1 .. maknanya jika menggunakan 200gm biskut, mentega cair adalah sebanyak 100gm. setelah digaulkan, teksturnya hendaklah seperti pasir basah. kemudian tekan kan kedalam loyang sehingga rata dan meliputi seluruh dasar loyang.. tekan menggunakan belakang garfu atau gunakan penekan pastri.. kemudian sejukkan di dalam freezer. jika suka, bahan2 base ini boleh dipelbagaikan dengan mencampurkan kekacang yang dihancurkan atau bijiran seperti cornflakes dan juga serbuk koko... malah boleh juga dicampurkan dengan coklat cip!

2. filling : untuk membuat filling yang smooth.. pastikan semua bahan2 berada dalam suhu bilik atau room temperature.. ini untuk memmastikan filling anda tidak berketul2 atau lumpy. bahan telur hendaklah dimasukkan akhir sekali supaya tidak dipukul terlalu lama.. kerana telur akan memerangkap udara. udara yang terperangkap ini akan kembang bila dibakar dan mengakibatkan cheesecake anda crack! so pukul dulu bahan2 lain sebelum masukkan telur! kebanyakan cheesecake tidak memerlukan sebarang tepung.. namun jika anda mashukan cheesecake yang lebih stabil, anda boleh mencampurkan satu sudu besar tepung jagung atau kastad ke dalam adunan filling... tapi awas, tepung kastad akan menyebabkan adunan putih menjadi kuning.. oleh itu jika anda tidak mahu warna filling anda kekuningan, gunakan tepung jagung.

3. waterbath : ramai yang masih tak faham apa itu waterbath. waterbath nie bermakna bakar dalam air... tujuan waterbath ialah untuk mengawal suhu dalam oven supaya serata dan tidak menyebabkan cheesecake merekah! cara cara membakar menggunakan teknik waterbath : lapiskan bahagian luar loyang dengan aluminium foil sebanyak dua lapis.. ini bertujuan supaya air tidak meresap kedalam loyang springform. kemudian letakkan loyang kedalam sebuah loyang petak yang lebih besar.. tuangkan air panas mendidih kedalam loyang yang dibahagian luar dan masukkan kedalam oven. pastikan air tidak terpercik ke dalam adunan cheesecake.. karang rosak pula cheesecake anda..

4. untuk mengelakkan permukaan cheesecake anda overcook, tutupkan bahagian atas loyang anda dengan aluminium foil.. periksa cheesecake anda selepas 50 min membakar.. biasanya cheesecake masak bila mana bahagian tepi permukaan kek telah set, manakala bahagian tengahnya masih jiggly..

5. biasanya cake akan masak dalam masa 50-55 mins.. dah masak jangan terus keluarkan dr oven.. nanti 
merekah.. biar dia sejuk dalam oven jap.. (pastikan suis oven dah tutup laa kang hangus lak kang...) lepas tu bru kuarkan loyang, sejukkan kat luar.. dan masukkan dalam peti ais.. atau freezer.. cara nie lg senang nak keluarkan kek dr loyang... tanpa mencederakan kek tuh~


6. jika cheesecake anda disimpan dalam freezer, pastikan anda thaw ia selama 10 min sebelum dihidangkan.. supaya ia lembut,,, tidak lah keras seperti ais!


itu sahaja tips2 cheesecake yang ingin dikongsi~!

p/s: sorry kalau bahasa skema... mode tulis buku resipi!

taca can cook : : marble cheesecake ::

one of the dessert yang aku suka sangat makan dan buat ialah cheesecake atau kek keju.. banyak version cheesecake.. ada baked, no-bake, cotton cheesecake dan macam2 lagi.. bukan setakat sweet version, savoury version pun ade... :)

kalau korang nak tahu, enRambutan suka sangat makan marble cheesecake.. dalam banyak2 cake kat Resipi Rahsia tu.. Marble Cheesecake jugak menjadi pilihannya... tak tahu laa pasal ape :) nama je org kampung (konon) selera omputih tuuu~~ huhuhuh

*resipi nie copy paste from my own recipe in my MAKAN MAKAN MAKAN fb group~

::MARBLE CHEESECAKE::

base:
200gm digestive biscuits (crushed/whacked into powder)
100gm melted butter
1 tbsp cocoa powder


filling:
500g cream cheese (i used TATURA brand)
250ml light sour cream
3/4 cup brown sugar (if u like it sweeter use white caster sugar)
3 large eggs
2 tsp vanilla essence
150gm dark chocolate (melted)

method: 
1. mix crushed biscuits with cocoa power and melted butter. mix it until it became like wet sand.. prepare a springform pan and put all the biscuits mixture. pat it with the back of ur hand (i use fork) until it covers the base of the pan. put in the freezer for 1 hour.
3.preheat the oven at 160 degree celcius.
2. for the filling. mix all the ingredients except for dark chocolate using a han mixer or in a blender until smooth. mix 1/3 of the filling with melted dark chocolate.
3. pour the white batter into the prepared base. pour some of the chocolate mix on top and swirl it to create the marbled effect.
4. bake in waterbath for 55 mins to 1 hr. after 55 mins, shut off the oven and open the oven door a bit.. and let it cool for approximately 1 hr. refridgerate it for 1 hour or more.

waterbath: http://youtu.be/1Ers2q0zoNQ

to marble cheesecake : http://youtu.be/5WRG10VykOw

* for this batter i got 2 cakes : a 7" springform pan and a small corelle pan :P

p/s: gamba upload kemudian eh.. tak jumpe carik~

29 December 2011

Test test

Testing update thru blackberry device





Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

new updates

haii.... bertemu lagi kita di segmen merapu dan meraban teben~

alhamdulillah.. masih diberikan kesempatan oleh Allah swt untuk meng-update blog yang dah berhabuk dan bersawang nieh fiuhhh fiuhhhh *tiup habuk*

susah betul kan nak update blog bila facebook itu lagi addictive! hahahhaha (cakap je laa malas nak tulis blog kan senang?)

so far kehidupan masih lagi sama... masih lagi dengan aktiviti makan-tidur di rumah walaupun sudah hampir tiba di penghujungnya... 4hb dah bukak skolah :((  so sebagai guru pelatih yang amat2 "berdedikasi", terpaksalah ku terima hakikat yang cuti itu sudah hampir tamat! *sroott srooott* sedut hengus

bila bercuti nie most of the time memang lepak kat rumah saje... makan tidur masak dan melayari internet... tu la keje hari2... hahah sampai mak dah bising, ayah dah membebel... lalalala tp tetap buat derk... sebab virus2 degil tu tebal sangat ~ hehehehe

enRambutan? rasanya cuti dua bulan nie bru beberapa kali je jumpa dia :) sebahagian besar perjumpaan itu diadakan di ipoh sajer~ huhuhu jejalan menghabiskan duit minyak... lalala~ kali ini ada banyak perubahan yang kitorg lakukan seperti tidak lagi menghabiskan masa di mcD macam sebelum nie.. sebaliknya menghabiskan masa di Padang Polo untuk beriadah :) hehehhee sungguhla aktiviti yang menyihatkan!!

rasanya relationship aku dengan enRambutan biasa2 je tapi hopefully berjalan dengan lancar :) dan semoga berkekalan hingga ke Jannah~ ehcecee *bajet sweet*
malu + segan + poyo bila kaum keluarga usik... but dalam hati terselit rasa seronok sebab family macam boleh terima hakikat yang aku dah sampai umur "layak gatal nak kawen" hahhaa.. so diorg tak cakap banyak sangat laa bila nak g dating ke ape... kan? bukannye selalu pun... :) dan pandai jugak la enRambutan tu nak tackle hati mak ayah pakcik makcik semua... (siap bagi seplastik besor buah duku + dokong kat kitorg..hehhee thank u sayang, len kali bagi lagi)

lepas2 nie kalau dia buangkan rasa segan dia tu lagi best... bleh la nak ajak datang kenal2 sedara mara ke ape ke? kan kan kan??

ape lagi nak type eh?? hehehhe banyak sebenarnye.. kalau tulis nie sampai tahun depan pun tak habis (eleh bape hari je kan nak tahun depan?) tapi setakat ini lahhh jari jemariku larat nak update! ape2 hal kalau nak tahu perkembangan leh klik klik kat fb~

ok sebelum berpisah korang layankan aje gambar enRambutan, bucuk kita nie~!! babai!!!



p/s: terpaksa tunjuk bontot je utk tatapan uolls~ kthxbai

24 November 2011

..bley tak aku nak jeles?...

hahahaha tak dinafikan kan.. kalau perempuan je mesti nak jeles... sebab cemburu dengan perempuan nie macam isi dengan kuku... apetah lagi kalau pada insan2 yang dia sayang... hehehhe... tapi takpe.. cemburu tu kan tandanya sayang....

so, lumrahlah sebagai perempuan mesti ade perasaan jeles... so dah memang aku nie sah2 jantinanya perempuan... aku pun ade laa perasaan jeles tu... hehehhehe

hermmm nak dijadikan cerita.... boyfrenku@mrphotoG@enRambutan nie memanglah sumpah tak romantik langsung... which is okay for me... aku pun rimas jugak lelaki romantik2 sangat nie.. tapi aku pelik jugak laa... might be sebab dia nie cool sangat2.. so ramai lah peminat wanita dia... huhuhuhu....

so kadang2 aku jeles jugak bila ade gadis2 yang coment2 kat profile fb dia... manja2 gitu.... jadi berbulu jugak aku kan... hahahha... tambah lak kalau aku tgk dia melayan haih... rasa nak meletup je~ heheheh

baru2 nie plak ade gambar berdua dia dengan awek cun... aihh saborje lah....

tapi cemburu2 tu takkan bertahan lama... sebab last2 sekali.. i tengok dia buat derk je... dan i pun decide nak buat derk je... after all dia bujang lagi.. i pun sama.... bukannya ade ikatan ape2 pun.. so biarlah dia nak kawan dengan sesiapa pun...

ermmm tapi stilll... ade jugak jeles tu kan... hahahah


p/s: cemburutandasayang...

20 November 2011

....SayaNakKawen....

MAK, AYAH,




SAYA NAK KAWEN!!


TERIMA KASEH~


p/s: saje nak gedik

18 November 2011

..MeAsAWriter..

i love to write...and i love to express my thoughts on paper (now online paper).. and for me writing is just a way to de-stress myself.

and when i'm expressing myself, i really want people to notice it. and ironically, that's why i rarely write in my blog nowadays, because i have less audience compared to my previous 2 blogs (which have been hacked and died anyway)

i love to get all the attention, that;s why i keep updating my status on facebook, because i have more audience there... and the immediate response really intrigued... people click 'LIKE', people click 'SHARE' and people commented...

so obviously i like Facebook more right??


ok saya merepek....