12 January 2012

::cuti2 bersama taca:: the Lost World of Tambun~

amaran: post banyak gileerrrr gambarrr~!!!

hehhe bajet macam cuti sangat!!! sebenarnye dah lama dah pergi LWT (Lost World of Tambun) ne... tapi masa tu malas nak update.. so saje laa bikin ini entry~

pergi nie pun sebab disponsor oleh En Khair Al Amin merangkap cousin tersayang.. sebab nak menemankan isterinya (the gorgeeous Kak Bash~) and the 3 princesses (Nabilla, Asha dan Humayra). so me and kak long pun bersetuju lah nak pergi...

kami pergi pun dah lewat.. dekat pukul 4 bru pergi.. sebab nak tggu Papa diorg nie (Khair) sampai ke Ipoh dr KL naik train.. baru nak pergi,,, me and kak long bajet cam malas dah.. tetibe saat aku tgh menggoreng tempe, dapat call suh pergi jugak...

lama jugak la kami tggu diorg kat parking LWT tu.. siap dapat habiskan lagi satu tapewe (ejaan bongok) tempe goreng celup tepung tuh kami berdua ratah, baru la diorg sampai..

harga tiket for adult = rm45 dan kanak2 = rm 38.. kanak2 yg tak melebihi 90cm lak masuk free.. kitorg ade 5 org dewasa (Abg Khair, Kak Bash, Me, kAK lONG and Mbak) dan 2 kekanak (Nabilla dengan Asha) so total kemusnahan kewangan pada hari itu ialah RM 205 + RM 76 = rm281.. Humayra dikire free sebab tak cukup ketinggian~  time kasih pada encik sponsor!

so bila dah pakai bangle getah tu.. masuk lah kitorg kedalam taman tema LWT tuh... memula skali mestilah kitorg berlari2 ke Tube Raiders... Tube Raiders nie ade 4 slides kot... ade slides yang memningkan dan ade slides yg biasa2 je... aku naik slides nie 2 kali je.. memula yang paling tak thrill... pasal naik ngn bebudak kan... lepas tu bru try yang paling longest and winding-est (ape punye bahasa laa) .. perghh memang best wa cakap lu... laju dan menyirap andrenaline aku :)) terbaik dari ladang.... ride nie best.. tapi mencungap sket nak panjat ke atas... hehehhehe :P sambil pikul pelampung berat tuh!

tapi ade jugak part tak best... sebab kene sound dua kali dengan ride attendant tu.. sebab pakai seluar bukan kriteria dia... aku pakai suar slack getah... ahahha dia nak suh aku pakai suar tight tu... aku wat bodoh je... malas nak amik port...

lepas tu kitorang bergerak ke Cliff Racer... Cliff Racer nie slides jugak... tapi slides tak pusing2 macam Tube Raiders tu.. aku naik mende nie 4 kali kot... 3 kali ngn anak2 sedara aku.. dan 1 kali lg ngn budak mana tah.. dia nak naik lg slides tu.. tapi mak dia tak koser dah.. so mak dia tanye if aku leh temankan... aku pun tibai jerk~ hahah bukan kene bayor pun!

pastu kitorg masuk kat Adventure River tu sebab budak2 kecik tu semua dah trauma naik slides yg giler tu... biasa je lah Adventure River nie... bersenang lenang duk kat atas pelampung... sambil ditolak oleh En Khair... haha tapi kat sini pun budak2 tu leh nak jerit2... hahahha tak koser!! best jugak laa... huhuhu


lepas tu... kitorg pun duk rehat kejap... kak long aku, mbak ngn Humayra tak naik slides2 tu semua... then kitorg gerak gi Amusement /Dry Park... masa pergi dah nak kul 6 pun.. so kebanyakan rides semua dah tutup... kecuali satu je... Storm Rider.. ala2 pirateship kat Sunway Lagoon tu... tu pun sebenarnye dah nak tutup... tapi kesian tgk kitorg kat situ, diorg kasik jugak laa naik.... this time semua org naik ride tu kecuali Kak Bash dan Humayra... dengan Mbak2 skali kitorg paksa naik...

Kapal tu swing sampai 180 degrees kot... MbAK duk sebelah aku.. dah angkat2 tangan hentak2 kaki dah sebab takut... pucat muke!! wakakaka... lama jgak la atas swing tu... lepas tu abg2 ride attendants tu offer lagi satu trip, sebab kitorg last kan.. tapi sebab Mbak nak turun... so dia pun tak jadilah bagi kitorg satu ride lagi.. hehhehe~ (aku pun kecut perut gak.. tapi wat muke berlagak berani)

Sebab dah pukul 6 so amusement park ngn Waterpark pun dah nak tutup laa.. so tempat yg masih bukak lagi ialah tempat hotspring... kat sini ade dua tiga kolam yang berlainan suhu... paling rendah 37 degrees celcius.. dan paling panas ialah 45 degrees which is the Sauna Cave.. kat sini ade jacuzzi pool, infinity pool dan macam2 lagi laa... footspa pun ade... so lepas kitorg dah main air sejuk... masuk plak tempat nie untuk mandi hotspring... tempat nie lak di buka sampai pukul 10 mlm... bila dah malam kat sini macam club plak.. dengan gedang gedung bunyi lagu.. dengan lampu2 nye... tapi kitorg duk kat sini kejap je... dalam dua jam lebih je kot... lepas tu kitorg pun siap2 la nak balik... lepas tu kitorg order laa makanan serba sedikit kat sini... so far makanan agak mahal dan mengecewakan... servis lambat... dan makanan pun tak bape best... huhu tapi sebab org banje.. den sabor je lahhh

bila nak balik tuuu hujan lebat kooottt!!! hahhhaha berlari kitorg masuk dalam keta...


























sekian saja laporan dari saya.... so far saya bagi 3.5 bintang :)

1 comment: